Skip to main content
Urban Bee și binecuvântarea albinelor

Urban Bee și binecuvântarea albinelor

Povestea Urban Bee a început demult, când la preotul de astăzi, Iancu Mihoci, au ajuns 20 de stupi donați de  părintele stareț Pavel, de la Mânăstirea Podul Bulgarului, care nu se mai putea îngriji de ei.

Mulțumite, probabil, de noul lor cămin din curtea preotului, străbunele albinelor de azi l-au binecuvântat pe acesta nu cu unul, ci cu patru copii cum nu prea mai găsești. Doi dintre ei, Ioana și Constantin, după ce și-au terminat studiile, s-au întors la Gohor, județul Galați, cu tot ce primiseră mai bun la școală și acasă. Ajutați de familie, Ioana și Constantin au accesat o linie de fonduri europene, au construit o unitate de îmbuteliere a mierii, au obținut certificarea ecologică, au creat brandul Urban Bee și-au început să promoveze mierea produsă de albinuțele din livadă.

Astăzi, dacă vrei să le vezi acasă, trebuie să ai noroc, pentru că altfel stupii sunt plimbați la zeci de km, în căutarea zonelor nepoluate, lângă păduri bătrâne de salcâm și tei.

Cei doi fraţi au început cu 20 de stupi, iar acum au ajuns la 200. La început, mierea lor se găsea în pieţele din jurul Tecuciului, însă acum aceasta e și în București și chiar mai departe: Olanda, Suedia, Monaco. „Vrem să ducem mierea la consumatorul tânăr, care munceşte ca o albină de dimineaţa până seara în turnul lui de birouri, spune Ioana. Suntem concentraţi pe mierea organică, cea care oferă mai multă siguranţă consumatorului de la oraş, care are siguranţa unei acreditări.“

Asta înseamnă că albinele se hrănesc doar cu polen și miere, nu cu zahăr sau sirop, lucru care diferențiază mierea ecologică de cea convențională. În cazul mierii ecologice, nectarul provine din zone nepoluate și fără pesticide, tratamentele împotriva dăunătorilor sunt realizate pe bază de plante sau substanțe ecologice, vopseaua pentru stupi e pe bază de apă, iar mierea este depozitată în butoaie de inox, din care sunt făcute și sârmele ramelor.

Familia Mihoci își clădește afacerea, cu răbdare de albină. Nu are încă angajați, se bazează pe membrii ei pentru tot ce e de făcut și nu se lasă descurajată de problemele care mai apar din când în când. O familie binecuvântată, într-adevăr.

X

Newsletter