Skip to main content
Produse atestate tradițional de la Slănic

Produse atestate tradițional de la Slănic

În România, sunt 710 bunătăți cu atestat de produs tradițional românesc, iar patru dintre acestea vin de la Slănic, un sat între Câmpulung Muscel și Curtea de Argeș. Rețetele după care sunt făcute: dulceața de cireșe amare, cea de nuci verzi, cea de gutui cu miez de nucă și zacusca de la coana Marioara sunt vechi, regăsindu-se  în cărți de bucate cum ar fi cea a  Ecaterinei Teiușanu, sau a Didei Balmez, din 1954. De altfel, familia Tutunaru, una dintre cele două familii care dețin firma, are experiență de peste 200 de ani în pregătiriea fructelor.  

Zacusca și ducețurile atestate la Slănic sunt cu atât mai valoroase, cu cât fructele și legumele folosite vin doar din livezi și grădini proprii. Nu sunt folosite cantități industriale, tocmai pentru a păstra calitatea și ideea de produse gospădărești, pregătite în ritmul firesc al naturii și al anotimpurilor, , spune Mihaela Naie, economist.

Certificarea ca produs tradițional este acordată de Ministerul Agriculturii și durează câțiva ani. În ultima etapă a acestei cerificări, o comisie participă la procesul de producție.

Certificatul atestă faptul că produsul este pregătit într-o anumită zonă cu trecut istoric, din ingrediente locale, fără aditivi alimentari, pornind de la o rețetă tradițională.  Iată o listă cu produsele de la Slănic

 

X

Newsletter