Skip to main content
Mangalița - porcul cu blană, porcul cu lână creață sau porcul-somon

Mangalița - porcul cu blană, porcul cu lână creață sau porcul-somon

Am auzit cu toții despre grăsimile nesaturate în care e bogată carnea de mangaliță (70%), care are o componență similară uleiului de măsline și grăsimii de somon. Mai știm, de asemenea,  că această carne este indicată în dieta celor cu boli cardio-vasculare și a bolnavilor de diabet. Dar prin ce e atât de diferit de porcul obișnuit acest animal rezistent și nepretențios?

  • Porcul de mangalița s-a format prin încrucișări între porcul mistreț și cel domestic în zona Serbiei. De aici s-a răspândit în Ucraina, România, Bulgaria și Ungaria.
  • Ii place enorm să crească liber, într-o zonă cu pădure mai ales, să se hrănească cu jir și ghindă, cereale, dar și resturi vegetale din gospodărie. Nu rezistă în spații închise, are nevoie de soare, de pământ. Porcii de mangalița sunt crescuți în fermă de tip gospodărie țărănească, nu în sistem intensiv.
  • Față de porcul obișnuit, care ajunge la 110 kg în 7-8 luni, mangalița atinge această greutate într-un an și jumătate. Tot comparativ cu acesta, mangalița are mai puțină carne.
  • Are mai puțini purceluși – cel mult patru, față de 12.
  • Analizele făcute de Institutul de Cercetări Alimentare din București și Institutul de Bioresurse Alimentare la București au confirmat calitățile extraordinare ale cărnii de porc de mangaliță crescut în libertate: nutrienți benefici mai ales pentru copii. Chiar și la 4 ani, carnea de mangaliță își păstrează frăgezimea, asemănătoare uneia provenind de la un animal de 6 luni.
  • Are cea mai sănătoasă slănină. Aceasta este pregătită cu sare, rozmarin, piper și alte condimente. Are  colesterol pozitiv – conține până la 70% acizi grași nesaturați care se găsesc și în grăsimea de pește somon, în uleiul de măsline, laptele matern și în sâmburele de strugure. În ultima perioadă, medici și nutriționiștii recomandă consumul de grăsime de Mangalița în cantități rezonabile.
  • Parul acestui porc , care este foarte aspru, era folosit la mijlocul anilor 1800 pentru a realiza haine rezistente la apa si este utilizat in prezent pentru a lega cele mai bune momeli de pescuit.
  • Cândva, era o rasă foarte răspândită în zona Transilvaniei. Abandonată după 89, porcul de mangalița este din nou apreciată de fermierii români.
  • După cum era de așteptat, părerile referitoare la calitățile extraordinare ale cărnii de mangaliță sunt împărțite. Ceea ce recunosc însă nutriționiștii, este faptul că ceea ce dă calitate cărnii este hrana și modul cum este crescut porcul, mai degrabă decât rasa acestuia.

Sursa foto: agrointel.ro

X

Newsletter