Skip to main content
Cum arată mesele familiilor regale (I)

Cum arată mesele familiilor regale (I)

Cutume, festinuri mai fastuoase sau mai austere, protocol mai mult sau mai puțin rigid. De Ziua Monarhiei, vă propunem un serial care ne introduce în atmosfera meselor găzduite de regii lumii. Astăzi - despre mesele regilor României:

  • Regele Carol I este cel care a instituit protocolul meselor regale şi sărbătoarea Crăciunului. Acesta era punctual și sobru, indiferent de oaspeții pe care-i avea;
  • Invitații-și cunoşteau locurile rezervate la masă;
  • Nimeni nu se ridica, nu se așeza și nu începea conversația, dacă regele nu dădea semnalul;
  • În momentul în care regele termina primul fel de mâncare, farfuriile erau ridicate, chiar dacă ceilalți rămâneau în urmă;
  • Meniul era tipărit pe hârtie de lux, desenată cu gravuri realizate de artişti plastici contemporani, cu cifrul regal;
  • În meniu se regăseau bucate pregătite după reţete franţuzeşti, sau de inspiraţie germană, engleză sau românească;
  • Micul dejun era de două feluri. Unul includea: ceai, cafea cu lapte, unt, franzeluțe, marmeladă. Al doilea : cartofi prăjiți cu șnițel sau grătar, ciocolată caldă.

După cum scria șeful cancelariei Palatului Cotroceni: „silueta scândură nu prea era la modă la curtea regală”, pe vremea regelui Ferdinand I. Odată cu domniile lui Carol II și Mihai, mesele sau festinurile regale s-au modernizat, au devenit mai puțin protocolare, mai puțin fastuoase.

Foto: Meniu cu semnătura regelui Carol al II-lea, historic.ro

X

Newsletter