Skip to main content
Cătina ecologică: „fructul  acesta modest, dar atât de bogat ne-a cucerit de la început”

Cătina ecologică: „fructul acesta modest, dar atât de bogat ne-a cucerit de la început”

O mână de oameni harnici și-au lăsat (total sau partial) slujbele în diverse companii multinaționale din București și Iași și s-au înscris la un curs de agricultură ecologică. „Pentru noi, chemarea pământului a fost ceva real, stiam că vrem să cultivăm ceva, însă întâlnirea cu cătina a fost decisivă: arbustul acesta modest dar atât de bogat ne-a cucerit de la început, spune Mădălina Giurescu, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Cătina. Apoi au trecut la treabă: au pregătit pământul și au început să cultive cătină. După care, pentru că totul e mai interesant (și mai complicat, e drept) când se petrece în echipă, au creat o cooperativă care numără astăzi 20 de membri și care este cel mai mare producător de cătină ecologică din România. Certificarea unei culturi ecologice începe după plantarea arbuștilor și durează câțiva ani, timp în care un organism responsabil cu acest lucru - Austria Bio Garantie în acest caz - verifică de mai multe ori solul și plantele. Dacă în urma testelor reiese că pe plantație nu a fost folosit decât îngrășământ natural (de grajd), după trei ani, aceasta primește certificatul care atestă faptul că este ecologică. La recoltare, crengile cu fructe sunt tăiate, apoi congelate la  -40°C. După congelare, crenguțele sunt scuturate, ca să cadă fructele. Acestea sunt păstrate apo la -18°C, până când sunt transformate în produse. Cătina ecologică de la noi ajunge în mare parte pe piața nord europană și în Asia, unde este folosită în industria cosmetică.

„Din păcate, spune Mădălina Giurescu, preşedinte şi membru fondator al Cooperativei Agricole Bio Cătina, în România nu există procesatori, această etapă fiind realizată în Germania.  De aceea ne-am întrebat într-o zi de ce nu facem produse finite, pentru că voiam ceva mai mult decât să producem materie primă pentru export”. Așa a apărut marca Energyne Superfood, care include mai multe produse premium: uleiuri, suplimente cu cătină, fructi deshidratate, pudră, gemuri, suc proaspăt de cătină pur, fără zahăr sau conservanți. Rețetele care stau la baza lor sunt obținute sub patentul cooperativei și realizate de membrii acesteia.

Însă misiunea cooperativei nu era doar să crească de la an la an volumele: numărul de membri, numărul de suprafețe certificate ecologic, cantitatea de cătină, ci, mai ales, să crească interesul oamenilor obișnuiți față de acest fruct mic și frumos colorat. Și membrii cooperativei își îndeplinesc misiunea: de multe ori prea puțin sprijiniți de stat și împotriva obstacolelor de tot felul. Interesul fermierilor a crescut și vestea bună e că românii au început să fie din ce în ce mai atenți la ce pun pe masa, să pună preț pe sănătatea lor.

Astăzi, cătina ecologică de pe plantațiile din Vâlcea, Dâmboviţa, Vaslui, Buzău, Olt, Constanţa, Suceava, Arad, Călăraşi ajunge în industria farmaceutică și cosmetică, la marii procesatori de ulei de cătină, de sucuri BIO din Europa. Calitatea fructelor de aici e dată de conținutul ridicat în ulei și vitamina C și confirmată de certificări internaţionale şi de analize efectuate la cele mai performante laboratoare din ţară şi din străinătate.

(Sursa foto: Bio Cătina, Cooperativa Agricolă)

X

Newsletter