Skip to main content
Bunătăți din Suceava

Bunătăți din Suceava

Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Vicovu de Sus,  numai când pronunțăm numele acestor locuri ni se luminează chipul și ni se face un dor de ducă...  Suceava este unul dintre cele mai mari județe ca întindere (al doilea), dar mai important e faptul că mai mult de jumătate din suprafața lui este împădurită. Și asta se simte în aer, în lumină dar și în produsele de aici, de exemplu în șvaițerul din Ținutul Călimanilor, pregătit de Diana și Cristian Țăranu.

În urmă cu câțiva ani, au lăsat orașul și meseriile și-au hotărât să revină în casa bunicilor, la Șaru Dornei, unde au pus pe picioare atelierul de brânzeturi.  Au prins meșteșugul de la nea Gelu, care și-a petrecut viața lângă cazanul de brânză și care a desăvârșit Șvaițerul, dar și Măieriș (o brânză de tip Raclette), amândouă maturate minimum 90 de zile.

Pentru a ajunge la forma, culoarea și gustul atât de apreciat, șvaiterul parcurge o bucată de drum, deși mai mult stă decât merge. Are la dispoziție un apartament mărișor, cu 5 camere: în prima se află cazanul, în a doua brânza este scursă și presată ca să ia forma unei roți de 70 de kg.

În a treia încăpere se află butoaiele cu apă sărată. Următorul popas este locul de maturare, unde brânza stă cam 2-3 săptămâni. Când ajunge în ultima cameră, cea de fermentare, roata de șvaițer a slăbit serios. Aici se formează ochiurile de aer din șvaițer, se desăvârșește gustul și culoarea.  

Șvaițerul este obținut din lapte dat de vaci hrănite la pășune sau cu fân uscat natural – cel uscat în siloz, de exemplu, duce la scăderea calității produsului.

Șvaițerul de la Șaru Dornei este artizanal, pregătit în cantități reduse și, de curând, a primit certificarea de produs montan. Nu se găsește în marile lanțuri, ci în băcănii mici, la târguri de produse locale. Pentru noi este cel mai bun șvaițer din lume pentru că-i cunoaștem pe cei care îl fac, iubim dealurile și pădurile cu pășuni din Ținutul Călimanilor și ne place să susținem și să încurajăm produsele locale. Mai multe despre produs, aici: https://www.delabunici.ro/svaiter-tinutul-calimanilor-585.

Sursa foto: captură Viața satului sucevean

X

Newsletter