Skip to main content
Apă, Făină Și Sare – 16 Octombrie, Ziua Internațională A Pâinii

Apă, Făină Și Sare – 16 Octombrie, Ziua Internațională A Pâinii

Uniunea Internațională a Brutarilor a declarat data de 16 octombrie, Ziua Pâinii. Sărbătorită în paralel cu Ziua Alimentației, pâinea este o parte importantă a meniului nostru; e pregătită în mii și mii de feluri, uneori diferit, de la o țară la alta. Pâinea cea de toate zilele încă mai înseamnă ceva pentru unii dintre noi, așa că merită să-I dedicăm o zi. Sunt nenumărate informațiile despre aceasta, unele știute, altele mai puțin, așa că vă propunem să vedem câteva lucruri interesante despre pâinea românească și de prin alte locuri și timpuri:

  1. Vechime – unii cercetători spun că e un aliment care depășește 30.000 de ani. Primele forme de pâine nedospită datează din Paleoliticul Superior din Europa. Primele forme de pâine dospită și crescută înainte de a fi coaptă datează din perioada Egiptului Antic.
  2. Semnul crucii pe pâine: Cândva, uneori și astăzi, în unele sate, românii fac semnul crucii înainte de a o tăia sau rupe.
  3. Tăieturile de pe suprafața pâinii: unele tipuri de pâine au tendința să crape, de aceea brutarii fac niște tăieturi, ca să ajute pâinea să respire.
  4. Românii consumă cam 8 kg de pâine pe lună, mai ales pâine albă, feliată. Consumul cel mai ridicat este înregistrat în Ardeal și zona de est a țării, Crișana, Banat, Maramureș.
  5. Pâinea feliată a fost inventată de Otto Frederick Rohwedder, un oftalmolog american devenit bijutier. Prototipul mașinii de feliat pâine a fost gata în anul 1912, însă de abia în anul 1928 a fost gata mașinăria. Pâinea nu era doar feliată, ci și ambalată, având un succes răsunător în America la acea vreme.
  • Sunt sute de feluri de pâine în lume, cu texturi, forme, compoziție și mărimi diferite. Foccacia și Ciabatta vin din Italia, bagheta este orginară din Franța, în Germania cea mai gustată pâine este Pumpernickel, în Grecia – pita, în țările arabe lipia. Pâinea Americii Latine este tortillas, iar roti este pâinea nedospită întâlnită în țări precum India, Pakistan, Thailanda, Bangladesh și Sri Lanka.
  • Cea mai veche pâine din lume a fost descoperită de arheologi în Iordania: câteva fragmente de pâine nedospită, ca o lipie, făcută din făină din cereale sălbatice și veche de 14.500 de ani.
  • Cea mai mare pâine cu cartofi rustică, consemnată în Cartea Recordurilor, a fost coaptă în România, în 2013, la Târgul internațional Indagra, din București. Pâinea a fost coaptă în stil tradițional, timp de șase ore. În compoziția ei s-au folosit 57 kg de făină, 34 litri de apă, 5 kg de cartofi și 1 kg de drojdie și de sare. Pâinea aceasta a hrănit peste 800 de persoane.
  • În trecut, pâinea era monedă de schimb. Un muncitor era plătit pentru ziua de lucru cu o pâine.
X

Newsletter