Skip to main content
8 septembrie, nașterea Maicii Domnului

8 septembrie, nașterea Maicii Domnului

Sfânta Maria, Fecioara Maria sau Maica Domnului este cea mai importantă divinitate feminină a panteonului românesc.

Considerată mai presus de toți sfinții, creștinătatea ortodoxă o prăznuiește de zece ori pe an, iar Nașterea Maicii Domnului sau Sântămărie Mică de pe 8 septembrie este una dintre ele.

Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc și a toamnei. Sfânta Marie Mică este prăznuită atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici. Pentru românii lumii tradiționale, Sântămăria Mică este un moment cheie pentru timpul agricol și cel religios-mistic.

Din punct de vedere agricol, praznicul anunța începutul muncilor de toamnă: culesului viilor și al restului recoltelor. Astăzi, oamenii aduceau la biserică struguri și prune pentru morți și pentru a binecuvânta recolta. Din punct de vedere religios, sărbătoarea era prilejul perfect de rugăciune pentru femeile care își doreau copii sau pentru cele care își doreau sarcini și nașteri ușoare.

2,2 milioane de români poartă numele Mariei sau derivate ale lui, iar peste jumătate sunt femei. Mulți oameni cinstesc și sărbătoresc această zi, chiar dacă o fac într-un număr comparativ mai mic decât de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Maria, Miriam, înseamnă cea aleasă, cea frumoasă, împărăteasă. Să ne trăiți, Măriilor!

Sursa foto: crestinortodox.ro

X

Newsletter