Skip to main content
14 Noiembrie – Ziua murăturilor

14 Noiembrie – Ziua murăturilor

Dulcegi, acrișoare, sărate, crocante – nu contează, e timpul să alegi ceva din cămară și să întâmpini cum trebuie Ziua murăturilor. În ton cu această zi care sărbătorește una dintre multele bogății ale toamnei, iată câteva lucruri pe care, poate, nu le știai despre murare și murături:

  • După ce are loc procesul de fermentare, saramura devine moare, puternic aromată și acrișoară. În unele zone, aceasta se bea ca atare sau se folosește la înăcritul ciorbelor.
  • Castraveții murați sunt cele mai populare conserve, fiind preferate de 90% dintre români. Pe locul al doilea se clasează gogoșarii în oțet, în timp ce ciupercile și pepenele murat sunt cel mai puțin întâlnite în cămările românești.
  • Un sondaj realizat cu ceva timp în urmă arată că 81% dintre români încep toamna pregătind murături și conserve pentru iarnă, iar peste jumătate dintre gospodării investesc între 100 și 300 lei în această activitate, în timp ce 26% cheltuie între 300 și 500 lei.
  • Practica murării există de câteva mii de ani, fiind unul dintre puținele moduri de păstrare a hranei, fie în comunități isolate de ierni grele, fie în cazul celor care călătoreau pe distanțe lungi.
  • Potrivit arheologilor, beneficiile murăturilor au fost subliniate de personalități istorice ca Cezar sau Cleopatra.

 

X

Newsletter